Välkommen till jamstalldhetihogskolan.se, info om vardagen

Blogg om vardagen

Vårt immunförsvar

Immunförsvaret utmanas ständigt i vårt moderna samhälle. Vi tillbringar ofta mycket tid under dagen inomhus i stora kontorslandskap. Vi har ofta nära kontakt med andra människor även om vi under den senaste tiden blivit uppmärksamma på social distansering.

Vi åker kollektivtrafik och samlas i väntrum på vårdcentralen eller står nära varandra i köer inne på köpcentrum och mataffärer.

I sådana situationer utmanas vårt immunsystem särskilt och det är bra att känna till hur immunförsvaret är uppbyggt för att kunna stötta det på bästa sätt.

Vad är immunförsvaret?

Kroppens immunförsvar skyddar oss mot virus, bakterier och svampar. Våra vita blodkroppar tar hand om främmande ämnen, äter upp skadad vävnad och signalerar till den del av kroppen som är skadad eller nedsatt att det behövs resurser för att stötta upp just där. För att hjälpa din kropp bygga bättre immunförsvar bör se över din kost. Hur en dietist kan hjälpa dig, kan du läsa här...

Det kan till exempel handla om att försvara kroppen med hjälp av inflammation, antikroppar eller mördarceller.

Immunförsvaret verkar både inuti och utanpå kroppen och är därför uppdelat i det yttre och det inre immunförsvaret.

Det yttre immunförsvaret

Det yttre immunförsvaret håller bakterier och virus undan från att tränga in i kroppen. Det utgörs av huden och slemhinnorna.

Tårarna och saliven innehåller ämnen som dödar bakterier och saltsyran i magsaften dödar bakterier som vi kan få i oss via maten.

Luftstrupens och luftrörens slemhinnor har skyddande flimmerhår som håller bort slem och små partiklar.

Näshålans väggar är täckta av en slemhinna med små hår som skyddar på så vis att små partiklar fångas upp ur luften vi andas.

Mvc Borås

Det inre immunförsvaret

Vårt inre immunförsvar reparerar skador och tar hand om restprodukter som kroppen inte behöver. Det ser också till att städa upp i våra muskelvävnader och fettvävnader.

Vad är immunförsvaret uppbyggt av?

Immunförsvaret är uppbyggt av:

Blodet som transporterar vita blodkroppar.

Olika typer av celler som finns i lungor, tarmar och andra vävnader. De sänder ut signaler på hjälp vid till exempel en virusinfektion.

Lymfan och lymfkörtlarna.

Thymus som bildar en särskild sorts vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter.

1177 kan du läsa mer om hur vårt immunförsvar fungerar för att skydda våra kroppar.